Somonul este un pește sănătos și gustos. Dar puțini oameni știu că carnea de somon nu este neapărat de culoare roșie. Să înțelegem cui aparține somonul și cum să alegem cel mai bun pește
Istoria somonului în alimentație
Poză restograf.ro
Somonul este numit în mod obișnuit „pește roșu” pentru culoarea cărnii. Dar somonul, somonul roz, păstrăvul vin, de asemenea, în roșu. Aparțin ele somonului? Să aflăm care este care.
Există două tipuri de somon: somonul de Pacific și somonul adevărat. Somonii din Pacific sunt pești sălbatici care sunt recoltați pe Sakhalin, Kamchatka etc. Acestea includ somonul roz, somonul chum, somonul chum, somonul argintiu, somonul coho, nerka și alte câteva specii de pește care au aceeași carne roșie. Somonul de Pacific trăiește în apă sărată, reproducându-se doar o dată în viață în râurile de apă dulce. Acest pește este considerat a fi cel mai sănătos.
Somonul adevărat, sau nobil, nu se găsește aproape niciodată în sălbăticie. Ei sunt crescuți în ferme, în lacuri și mări, și hrăniți cu furaje speciale. Printre somonii nobili se numără somonul (somonul de Atlantic) și păstrăvul. Păstrăvul se alătură, de asemenea, mai multor specii de somon de apă dulce. Acestea sunt adesea confundate cu somonul, deoarece carnea lor este într-adevăr asemănătoare superficial. Însă păstrăvul este mai puțin gras și mai delicat în gust.
Astfel, somonul este un nume colectiv al peștilor salmonide, care include multe specii diferite. Acestea pot fi atât oceanice, cât și de apă dulce, au arome diferite. Nu toate au carnea de culoare roșie – de exemplu, peștele alb și peștele alb sunt albi, dar și ei fac parte din somon.
Compoziția și caloriile somonului
Calorii la 100 g | 136 kcal |
Proteine | 17 g |
Grăsimi | 6 g |
Carbohidrați | 2,7 g |
Beneficiile somonului
Poză gratar.ro
Toți peștii somon sunt bogați în proteine, iar conținutul de grăsimi variază, dar în general somonul nu este prea gras.
Somonul conține acizi polinesaturați importanți: omega-3 și omega-6. Aceștia sunt esențiali pentru elasticitatea și sănătatea pielii și a părului. De asemenea, acizii ajută vasele de sânge să fie mai puternice. În lipsa acestor substanțe, părul devine tern, casant, pielea se usucă. Pentru a evita acest lucru, este recomandat să mâncați pește de câteva ori pe săptămână.
Somon util și pentru a îmbunătăți circulația generală a sângelui. Vitaminele B și acidul nicotinic reduc nivelul de colesterol „rău” și dilată capilarele mici. Studiile arată că acizii grași găsiți în somon afectează celulele creierului. Ei reduc problemele de concentrare, atenție, memorie. Un experiment efectuat pe șoareci a arătat și o prelungire a duratei de viață. Animalele au fost hrănite cu o dietă bogată în omega-3.
Somonul deține recordul pentru conținutul de fosfor și potasiu.
Salmonul dăunează
O mare parte din peștii de pe rafturi sunt crescuți în captivitate. Acesta este adesea hrănit cu antibiotice, hormoni pentru a crește mai repede și a fi mai gras. Acest lucru poate fi periculos, mai ales pentru femeile însărcinate și copii.
– Somonul crud trebuie consumat cu precauție, deoarece pot exista helminți care se instalează în intestinul subțire. Pre-congelarea la -35 de grade sau gătirea peștelui la o temperatură internă de +63 de grade (verificată cu un termometru de gătit) va ajuta la remedierea situației. Aceasta va ucide paraziții.
Somonul afumat nu este util din cauza formării de agenți cancerigeni în timpul afumării. De asemenea, alimentele afumate sunt deosebit de dăunătoare pentru bolile de stomac, ficat și tract biliar.