Toată lumea iubește crème brûlée, dar puțini îi pot descrie aroma: caramel, vanilie sau cremoasă? Prin ce se deosebesc înghețatele și bezelele cu aromă de crème brûlée de cele obișnuite? Noi vă spunem ce este cu adevărat crème brûlée.
Ce este crème brûlée?
Crème brûlée este un desert francez clasic care poate fi găsit în aproape toate cafenelele și restaurantele din Franța. Prin urmare, trebuie să căutați semnificația numelui său în traducerea din franceză: crème se traduce prin cremă sau smântână, iar brulée înseamnă ars sau ars. Adică, culoarea bej delicată și notele subtile de caramel din gustul crème brûlée se datorează laptelui și zahărului ars din compoziția sa.
Pentru mulți oameni, gustul și aroma de crème brûlée sunt asociate cu Parisul, cu ceva rafinat și elegant. De aceea, foarte des producătorii de produse alimentare, în special de dulciuri și înghețată, le dau un gust caracteristic cu ajutorul coloranților alimentari și a agenților aromatizanți „Crème brûlée”. Probabil că este mai bine să preparați dumneavoastră acest desert.
Cine a inventat crème brûlée?
Poză sterkindekeuken.nl
Deși desertul este considerat francez, a fost menționat pentru prima dată în 1691 în meniul Ducelui de Orleans, rădăcinile sale sunt fie englezești, fie catalane – încă nu se știe. Englezii susțin că o astfel de budincă „arsă” a fost făcută pentru prima dată în secolul al XVII-lea la Trinity College, Universitatea Cambridge. Atunci a fost denumită după numele instituției – Cambridge burnt cream sau Trinity cream.
Catalanii își atribuie și ei paternitatea acestui fel de mâncare: se presupune că crème brûlée este fratele mai mic al cunoscutei creme catalane. Ei au chiar și o legendă cu această ocazie: odată în secolul al XVI-lea într-o mănăstire catalană a sosit pe neașteptate episcopul, iar maicile au vrut foarte mult să trateze ceva gustos oaspetele important. Ele au pregătit rapid un desert din lapte și l-au decorat în grabă cu o crustă de zahăr pentru a ascunde imperfecțiunile. Când demnitarul a fost servit cu mâncarea fierbinte direct din cuptor, a strigat: „Cremar”. Așa a fost numit de atunci acest desert catalan. A devenit chiar un deliciu tradițional în Spania de Ziua Sfântului Iosif. Iar pe 27 iulie, Ziua Cremei Brûlée este sărbătorită în întreaga lume!
Cum se face crème brûlée?
Poză arla.nl
Așadar, cum se prepară acest desert? Crème brûlée este o cremă făcută dintr-un amestec de gălbenușuri de ou, zahăr, lapte sau smântână. Amestecul se toarnă în forme mici și se introduce în cuptor pentru o vreme, astfel încât să se „întărească”. Se servește crème brûlée rece, dar cu o crustă subțire de zahăr ars și caramelizat. La clasica crème brûlée se adaugă vanilie, dar există variante cu coajă, scorțișoară, bucăți de fructe, rom, ciocolată, cafea și alte ingrediente aromate.
Pentru a preveni transformarea crème brûlée într-o omletă dulce, este important să respectați trei reguli importante:
- Nu bateți ouăle prea tare, într-o spumă;
- Gătiți crème brûlée într-o baie de apă (vasul cu viitoarea crème brûlée trebuie pus într-o tavă cu apă și apoi trimis la cuptor);v
- Nu încălziți desertul deja răcit în timpul preparării crustă de caramel.
Rețetă Crème brûlée
- Se încălzesc ușor 400 de grame de lapte cu un conținut de grăsime de 2-3% (sau 200 de grame de lapte și aceeași cantitate de smântână cu un conținut de grăsime de 22%), se adaugă puțin zahăr vanilat.
- Se amestecă 3 ouă cu 75 g de zahăr. Nu bateți: spuma este inamicul crème brûlée!
- Se adaugă laptele (sau un amestec de lapte și smântână). Amestecați din nou și, din nou, nu bateți sub nicio formă!
- Se iau forme rezistente la căldură (ceramică sau sticlă) și se toarnă în ele ceea ce am amestecat. Se pun într-o tavă cu apă și timp de 1 oră se introduc în cuptorul încălzit la 160°C.
- Scoateți crème brûlée din cuptor, lăsați să se răcească complet, presărați cu zahăr brun și caramelizați. Pentru a face acest lucru, puteți presăra zahăr brun deasupra crème brûlée și să o ardeți cu un arzător mic cu gaz. Dacă nu aveți un arzător, puteți pune timp de câteva minute formele de crème brûlée în cuptor, unde există un grătar, astfel încât zahărul să se caramelizeze și crème brûlée să nu se încingă.
- Decorați crème brûlée cu fructe de pădure proaspete, crenguțe de mentă sau puneți lângă ea o lingură de înghețată.