5 tipuri de pizza italiană pe care este imposibil să nu le cunoști!

5 tipuri de pizza italiană pe care este imposibil să nu le cunoști!

Toată lumea este familiarizată cu pizza italiană, dar nu toată lumea știe că există mai multe tipuri de pizza; noi vă vom vorbi despre 9 tipuri de pizza italiană și suntem siguri că în această listă veți găsi ceva care se va potrivi gustului dumneavoastră!

Toate aceste tipuri diferă semnificativ unele de altele, așa că, dacă vă gândiți cum să preparați o adevărată pizza italiană, în primul rând, este o idee bună să decideți care versiune a acestui fel de mâncare celebru vă place cel mai mult. Da, da, există multe stiluri tradiționale, iar cel pe care îl alegeți depinde de rețeta pentru aluatul de pizza, de modul în care este preparat și de alegerea altor ingrediente.

Așadar, care sunt cele 9 tipuri de bază de pizza italiană?

1. Pizza napolitană (Pizza Napoletana)

Pizza Napoletana
Poză saporinostri.it
Să începem, desigur, cu locul de naștere al acestui produs – Napoli. Adevărata pizza napoletană este moale, nu crocantă, așa cum cred mulți străini. Această moliciune a aluatului se datorează metodei de coacere: la aproximativ 400 de grade Celsius într-un cuptor cu lemne. Un pizzar talentat rulează pizza de la centru spre margini, deplasând astfel bulele de aer din interiorul aluatului. Datorită acestei tehnici, în timpul procesului de coacere, marginile sunt gătite la perfecție înainte ca aluatul din centrul pizzei să devină tare. Acesta este motivul pentru care pizza rămâne moale, fragedă și elastică – caracteristici pur și simplu necesare pentru a crea baza perfectă pentru mozzarella locală fragedă și roșii suculente. În același timp, marginile pizzei cresc semnificativ în dimensiune, devenind aurii, cu „bule” caracteristice pe întregul diametru. A găti corect pizza napolitană este o întreagă artă. Nu degeaba arta preparării pizzei a fost inclusă de UNESCO pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanității.

2. Calzone (Calzone)

Calzone
Poză gozney.com
Calzone este probabil cel mai „ciudat” aspect din lista noastră de 5 tipuri de pizza italiană. Este de fapt o pizza napolitană pliată în două, astfel încât obțineți un fel de „plăcintă” în formă de semilună cu toppingurile în interior. Aluatul este întins ca o pizza obișnuită, dar fără a crea o margine mai strânsă. Imaginați-vă că luați o mușcătură din această pizza și, în spatele aluatului delicat, se află o garnitură suculentă, aromată și fierbinte!

3. Pizza Romana

Pizza Romana
Poză bonviveur.es
Pizza din Roma este exact opusul surorii sale napolitane: subțire și crocantă, o poți ține în mână de margine fără teama că toppingurile vor cădea pe farfurie.

4. Pizza al taglio

Pizza al taglio
Poză realitybakes.com
Următoarea pizza din lista noastră de „9 tipuri de pizza italiană” poate fi cu ușurință catalogată drept street food. Este coaptă în cuptoarele electrice moderne timp de aproximativ 15 minute și, ca o consecință, va fi destul de înaltă – aproximativ 2 cm. Datorită duratei lungi de coacere, multe ingrediente sunt plasate pe pizza finită sau în procesul de coacere în sine pentru a evita supraîncălzirea.

În ciuda faptului că acest tip de pizza este adesea numit „roman”, dar acest lucru nu este destul de corect. O puteți găsi în multe regiuni ale Italiei, iar în fiecare colț al țării va avea propriile sale mici particularități.

Deși această pizza poate fi clasificată drept mâncare de stradă și o veți găsi în cafenele mici din întreaga țară, este adesea baza pentru ingrediente locale excelente: brânzeturi, tăieturi și chiar fructe de mare.

5. Pizza siciliană (Pizza Siciliana)

Pizza Siciliana
Poză sanpellegrino.com
Pizza siciliană este adesea asociată cu o formă pătrată. În acest caz, însă, vorbim despre sphinchione, o pizza tipică a orașului Palermo. Aceasta amintește mai degrabă de focaccia – înaltă, puternic aromată cu un sos special de roșii uscate la soare. Dar este singurul tip de pizza care există în această regiune. Pizzola” din Siracusa și scacciata din Catania, de exemplu, sunt tipuri de pizza compuse din două straturi de aluat între care sunt așezate garnituri din diferite ingrediente. Și, desigur, este imposibil să nu menționăm pizza prăjită, făcută sub forma unui buzunar închis. Ceea ce unește toate aceste rețete este prezența anșoa în toppingurile celor mai multe dintre ele, aluatul este adesea umplut cu semolă, iar brânzeturile folosite nu sunt mozzarella, ci brânzeturi locale siciliene precum tuma, caciocavallo și pecorino.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *